Alegeri Italia. Victorie clară a coaliției de centru-dreapta, condusă de Giorgia Meloni – Prezența la vot, sub 70%

Alegeri legislative Italia. Giorgia Meloni va deveni primul premier-femeie al Italiei, potrivit primelor rezultate anunțate de exit-poll-uri la închiderea urnelor care indică victoria coaliției de centru-dreapta.

Italienii decid dacă își aleagă guvernul cel mai de dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unor alegeri urmărite de toate țările europene. 

Urnele s-au închis duminică, la ora 23:00, ora Italiei (ora 24:00, ora României). Prezența la vot a fost de 64,67%, relatează Euronews. Cu jumătate de oră înainte de închiderea votului, prezența la vot era de 74%, potrivit presei italiene.

Aproximativ 51 de milioane de italieni au fost chemaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Numărul parlamentarilor aleşi va fi de 400 de deputaţi şi 200 de senatori. În urma unui referendum din 2020, numărul de locuri în Legislativ a fost redus la 400 de deputați, în loc de 630, și 200 de senatori, în loc de 315.

Potrivit sondajelor din timpul procesului de vot de duminică, se aștepta victoria coaliției de centru-dreapta, din care fac parte formaţiunile Fratelli d”Italia – condusă de Giorgia Meloni, Forza Italia – a fostului premier Silvio Berlusconi, şi Liga lui Matteo Salvini.

Potrivit exit-pollului realizat după închiderea urnelor, pentru postul național de televiziune RAI, partidul de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni ar obține între 22 și 26 de procente din voturile exprimate, în fața contracandidatului său Enrico Letta din coaliția de centru-stânga, astfel că Fratelli d”Italia va ocupa cele mai multe locuri în Parlamentul italian.

Coaliția de centru-dreapta ar aduna între 41 și 45 la sută din voturi, coaliția de centru-stânga între 25,5 și 29,5 la sută, iar Milcarea 5 stele – între 13,5 și 17,5 la sută.

Clasamentul partidelor, potrivit exitpol-ului prezentat de RAI:

Fratelli d”Italia: 22-26% din voturi

Partidul Democrat: 17-21%

M5S: 13,5-17,5%

Liga: 8,5-12,5%

Italia Viva: 6,5-8,5%

Forza Italia: 6-8% din voturi.

Partidul cel mai puternic din această coaliţie este Fratelli d”Italia, conservator şi naţionalist, format direct dintr-o formaţiune politică neofascistă, creată în urma dispariţiei lui Benito Mussolini, relatează presa internațională.

Mulți italieni s-au arătat îngrijorați de posibila victorie a partidului condus de Meloni, din cauza legăturilor cu fascismul. Preocuparea pentru schimbarea regimului în Italia este și la Bruxelles, mai ales că Georgia Meloni și Matteo Salvini au criticat în nenumprate rânduri politica dusă de forul comunitar. 

În opoziție s-a aflat coaliţia de centru-stânga, care însă nu a reușit să câștige încrederea multor italieni. Cel mai puternic partid din coaliția de centru-stânga este Partidul Democrat, moderat şi pro-european, ce se opune puternic regimului lui Putin şi războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, mişcarea populistă Cinci Stele, care este în prezent la guvernare, în coaliția condusă de Giuseppe Conte, a candidat partid de sine stătător. Analiștii politici nu ii dau prea mari sanse, anticipând doar câteva locuri in viitorul Legislativ de la Roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *