Optimizarea conținutului este ansamblul de tehnici care permit unui site web să se poziționeze în mod natural în rezultatele de căutare ale diferitelor motoare. Deși este o poziționare organică, rezultatele acesteia nu sunt permanente.
Odată poziționat pe unul sau mai multe cuvinte cheie prezente în conținutul textual al paginilor web, pe imagini sau videoclipuri, site-ul își va păstra poziționarea numai în cazul în care competiția nu își sporește notorietatea prin diferite strategii.
Cu toate că tehnicile SEO sunt complexe, scopul este simplu: oferirea informațiilor solicitate pe motoarele de căutare, în vederea creșterii vizibilității. Procesul de optimizare SEO implică deci identificarea cuvintelor cheie care pot fi de interes pentru cei care folosesc motoarele de căutare și transformarea conținutului site-ului într-unul relevant pentru aceștia.
Ce este un cuvânt cheie optimizat pentru SEO?
Un cuvânt cheie bun este un cuvânt sau o frază cu un randament optim al afișajului. Aceste „cuvinte cheie” sunt identificate de motoarele de căutare prin intermediul conținutului editorial scris de un editor web care stăpânește criteriile SEO utilizate de algoritmii motoarelor de căutare.
Pentru a apărea printre primele rezultate ale Google ca urmare a unui cuvânt cheie generic nu este o certitudine că utilizatorul de internet va vizita site-ul respectiv, mai ales dacă frazeologia nu a fost optimizată. Altfel spus, dacă articolul nu este suficient de incitat și interesant, utilizatorul nu va da click să viziteze pagina în cauză.
De aceea, este foarte important să se identifice cuvintele cheie care atrag vizitatori interesați, care caută unul dintre serviciile sau produsele oferite pe site-ul promovat printr-o strategie de optimizare SEO.
De asemenea, informațiile legate de sectorul de activitate al acestuia, care pot fi identificate ușor de către roboții de indexare prin simpla prezență a acestora în conținutul editorial al paginilor și în meta tag-uri, sunt și ele de ajutor.
Numeroase criterii editoriale joacă un rol important în indexările de calitate acordate unui site de către Google, mai ales că principalul scop al prezenței pe internet este de a atrage noi clienți, în special pe cei care nu cunosc numele companiei sau produsele/ serviciile acesteia.