Cele mai bune destinații turistice în 2023. Topul celebrului ghid de călătorie Lonely Planet

Prestigioasa platformă Lonely Planet a dezvăluit cea de-a 18-a listă anuală „Best in Travel”, adică recomandările de călătorie pentru 2023.

Ediția din 2023 are un format ușor diferit față de anii trecuți. Mai mult decât o simplă listă, destinațiile sunt împărțite în cinci categorii – mănâncă, învață, călătorește, relaxează-te și conectează-te.

„Anul acesta, am vrut cu adevărat să încercăm ceva nou și anume să reflectăm modul în care am văzut călătorii se referă la destinațiile în care ajung, dar și la experiența în sine”, a explicat Nitya Chambers, editor executiv și vicepreședinte senior de conținut la Lonely Planet.

Editorii au început să lucreze la listă încă din luna aprilie, apelând la rețeaua sa largă de colaboratori din întreaga lume, cărora le cere să nominalizeze destinații care cred ei că ar trebui să fie pe listă.

De acolo, editorii de la sediul Lonely Planet încep să pună mai multe întrebări, să lucreze cu sursele lor și să restrângă opțiunile până la lista finală.

Ediția 2023 aduce destinații noi și ar putea însemna să vă asumați riscul călătoriei în țări, precum Malta sau Guyana. Ar putea însemna alegerea unui loc mai puțin vizitat dintr-o destinație preferată, cum ar fi Marsilia în loc de Paris sau Fukuoka în loc de Tokyo. Toate cele patru locuri se află printre cele 30 de destinații de pe lista 2023.

Delicii culinare în America de Sud

Nu este o surpriză faptul că Lima apare ca una dintre alegerile de la secțiunea culinară din lista Lonely Planet deoarece capitala peruană adună de ani de zile recunoaștere pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume.

Montevideo însă, un alt oraș din aceeași categorie, nu este la fel de cunoscut. Vizitatorii capitalei uruguayene ar putea gusta feluri de mâncare care sunt populare în alte părți ale continentului, cum ar fi dulce de leche, fripturi asado și yerba mate.

De asemenea, Uruguayul se impune ca destinație de vinuri, cu oferte atât de vinuri roșii, cât și de vinuri albe. În plus, este mult mai accesibil și mai puțin aglomerat decât zona viticolă Mendoza din Argentina.

Iubitorii de mâncare stradală ar trebui să se îndrepte spre Kuala Lumpur. Capitala este o locație perfectă pentru a face cunoștință cu mâncăruri din toată Malaezia, cum ar fi nasi lemak (mâncarea națională neoficială), curry în stil Penang și clasicele Peranakan, cum ar fi supa fish maw.

DESTINAȚII CULINARE

Umbria, Italia

Kuala Lumpur, Malaezia

Fukuoka, Japonia

Lima, Peru

Africa de Sud

Montevideo, Uruguay

Conectați-vă cu bascii din Idaho

Boise, capitala statului Idaho, găzduiește cea mai mare comunitate bască din lume în afara Spaniei și face parte din lista conectare a Lonely Planet. Unii rezidenți locali încă mai vorbesc limba bască, învață dansuri tradiționale și fac paella suficient de mare pentru a hrăni întregul oraș.

În cealaltă parte a lumii, Sydney se află, de asemenea, pe listă. Orașul australian este cunoscut pentru locuitorii săi prietenoși, precum și pentru plajele sale frumoase și Opera, una dintre cele mai frumoase clădiri din lume.

Persoanele cu moștenire africană ar putea să se îndrepte spre Accra, Ghana, pentru propriul lor sentiment de conexiune. Țara a înregistrat o creștere a turismului foarte mare, iar în 2023 vrea să atingă opt milioane de vizitatori. Ghana este o destinație excelentă pentru ecoturism și pentru călătorii în aer liber – datorită faunei și a coastei sale frumoase de la marginea Atlanticului.

DESTINAȚII DE CONECTARE

Alaska

Albania

Accra, Ghana

Sydney, Australia

Guyana

Boise, Statele Unite ale Americii

Raja Ampat, ultimul paradis pe pământ

Destinațiile insulare, cum ar fi Jamaica și Dominica din Caraibe, sunt exact locul potrivit pentru a vă relaxa, potrivit Lonely Planet. Malta – o altă destinație de „relaxare” – este o bijuterie mai puțin cunoscută, cu climatul Italiei.

Iar în Asia, arhipelagul indonezian Raja Ampat ar putea fi unul dintre ultimele paradisuri rămase pe Pământ. Situat în provincia Papua de Vest a țării, acest loc este îndrăgit pentru ecoturism și găzduiește un proiect de restaurare a coralilor cu un succes masiv.

DESTINAȚII DE RELAXAT

Insula Evia, Grecia

Jamaica

Dominica

Raja Ampat, Indonezia

Malta

Iordania

Învățați ceva nou în Manchester sau Marsilia

Dacă doriți să vă păstrați spiritul de învățare viu, Lonely Planet vă sugerează să vizitați destinațiii potrivite pentru aprofundarea cunoștințelor.

Printre acestea se numără New Mexico, statul american unde vizitatorii pot învăța despre istoria nativilor americani și despre moștenirea spaniolă a țării, în timp ce mănâncă chili roșii și verzi și savuroase prăjiturele biscochito.

În Marsilia, învățați cum să spuneți mai mult decât doar „merci beaucoup” în timp ce faceți plajă pe coasta mediteraneană a Franței, iar în Anglia, Manchester este o destinație culturală subestimată, cu galerii de artă, spații de spectacol și un festival anual de cultură.

DESTINAȚII DE ÎNVĂȚAT LUCRURI NOI

Manchester, Marea Britanie

New Mexico, SUA

Dresda, Germania

El Salvador

Sudul Scoției

Marsilia, Franța

Călătoriți în Bhutan sau Zambia

În cele din urmă, fie că porniți la drum în căutarea unei mese perfecte sau a unui peisaj urban uimitor, călătoria este este esența acestui obiectiv.

Nu este o surpriză faptul că Regatul Bhutan din Asia Centrală a fost ales pe lista pentru 2023. Anul acesta, țara s-a redeschis în sfârșit turismului și a dezvăluit bijuteria coroanei sale – traseul Trans-Butan, care leagă nouă dzongkhags (districte), 28 de gewogs (guverne locale), două municipalități, un parc național și 400 de situri istorice și culturale.

Zambia e cunoscută pentru Cascada Victoria, pe care UNESCO o descrie ca „(plonjând) zgomotos într-o serie de defileuri de bazalt și care ridică o ceață irizantă”.

Dar chiar dacă cea mai impresionantă cascadă din lume nu este un motiv convingător pentru a o vizita, diversitatea sălbatică a vieții animale – girafe, elefanți, lei, hipopotami, gheparzi și multe altele – o fac o alegere perfectă pentru o vacanță safari.

DESTINAȚII DE CĂLĂTORIE

De la Istanbul, Turcia la Sofia, Bulgaria

Nova Scoția, Canada

Bhutan

Zambia

Australia de Vest

Parque Nacional Naturales, Columbia

Ghidul Lonely Planet, cel mai apreciat din lume, are o istorie de 50 de ani, după ce Maureen și Tony Wheeler au călătorit în 1972, din Marea Britanie în Australia și au publicat ulterior un ghid pentru a recrea aventura lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *