Ce faci daca ti se strica cutia de viteze

Toti soferii profesionisti au multe de povestit despre defectiunile aparute in timpul deplasarilor. Unele defectiuni sunt mai usoare si pot fi rezolvate cu o surubelnita, altele sunt cu probleme medii si necesita schimbarea unor piese. Daca insa ti se strica cutia de viteze in deplasare, problema nu poate fi rezolvata pe loc. Aceasta defectiune intra in categoria defectiunilor grave ce nu pot fi rezolvate decat la un service specializat.

Defectiunile grave se rezolva la service

O problema grava la transmisie poate imobiliza vehiculul o lunga perioada de timp si de cele mai multe ori este nevoie de tractare ca sa il poti duce la service. O bucurie mai mare nici nu ii trebuie unui sofer de camion decat sa ramana blocat pe marginea soselei cu marfa incarcata si cu transmisia defecta.

Din start are doua probleme grave la care trebuie sa gaseasca rezolvare. Prima este stationarea interzisa a vehiculelor pe marginea soselei, motiv pentru care trebuie sa semnalizeze corespunzator prezenta acestuia cu luminile de avarie si triunghiurile reflectorizante de avertizare avarie.

A doua problema cu care se confrunta, sa gaseasca urgent un serviciu de tractare pentru a duce vehiculul cat mai repede intr-un service autorizat pentru reparatii. Reparatiile la cutia de viteze nu pot fi facute pe marginea drumului mai ales daca vorbim despre un camion sau microbuz.

In plus si marfa trebuie livrata la timp, un alt motiv de ingrijorare pentru sofer. Bineinteles sunt solutii pentru orice problema chiar daca de multe ori rezolvarea acestora este costisitoare.

In functie de ce vehicul vorbim, marfa trebuie mutata in alt vehicul sau in cazul unui camion se schimba capul tractor dupa care marfa e dusa mai departe, iar vechiul camion cu defect este tractat pana la primul service pentru reparatii.

Simptomele de defectiune ne atentioneaza

Este adevarat, astfel de defecte majore se intampla foarte rar, mai ales ca in general defectiunile la transmisie nu se intampla de pe o zi pe alta. Daca suntem atenti la simptomlele de defectiune ale transmisiei, in mod sigur dupa cateva semne ne putem da seama ca urmeaza o defectiune majora.

Simptomele de defectiune ale cutiei de viteze trebuie sa ne atraga atentia ca ceva deja nu mai functioneaza cum trebuie si este posibil ca la un moment dat sa avem o defectiune majora. Orice functionare deficitara poate sa fie un semn ca ceva nu este in ordine.

Daca simptomele de defectiune persista, cel mai bine ar fi sa mergem pe la un service autorizat care sa dea jos transmisia, sa vada motivele pentru care aceasta nu functioneaza cum trebuie.

Cu carcasa transmisiei desfacuta si cu rotile dintate la vedere in jurul axelor, specialistul in reparatii va face verificarea manual sa vada exact cum se cupleaza sau de ce nu se cupleaza in vitezele aferente. Dupa verificare, piesele uzate se schimba si cutia de viteze va functiona in continuare fara probleme, ca noua.

Chiar daca repararea cutiei necesita cateva zile in care vehiculul nu lucreaza, e bine sa fim constienti ca astfel se evita o defectiune care s-ar putea petrece in timpul deplasarii, cand nimic nu se poate repara.

Top