Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati

Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a  elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de remunerare. Ca un exemplu, in Uniunea Europeana, femeile castiga in medie cu 16 % mai putin decat barbatii. Statisticile mai arata ca desi reusesc sa finalizeze studii superioare, femeile sunt in continuare  suprareprezentate in domenii de studiu legate de roluri feminine traditionale si subreprezentate in domenii precum stiinta sau ingineria.

Atunci cand ajung in pozitii de conducere, in domenii dominate de barbati, femeile au o misiune dificila. Sa demonstreze ca au capacitatea necesara pentru a face fata acestui rol, dar sa se si impuna cu succes si sa castige respectul celor din jur. Iata cateva sfaturi utile de care trebuie sa tina cont o femeie aflata intr-o functie de conducere:

  1. Nu te folosi de “farmecele personale”

Ai muncit mult pentru a ajunge intr-o astfel de pozitie, asa ca scopul tau este sa capeti respectul colegilor, partenerilor de afaceri si angajatilor tai. Secretul este sa ai o conduita corecta, incredere in propriile forte, sa comunici direct si fara echivoc, sa ii asculti pe ceilalti si sa gasesti echilibrul intre a ramane deschisa la sugestii si a negocia ferm.

  1. Nu imita comportamentul masculin in business

Esti femeie si nu o copie a colegilor tai de sex opus. Asa ca cel mai bine este sa te comporti in consecinta. Cauta-ti un model de management potrivit calitatilor tale, domeniului si formeaza-ti propria conduita profesionala. Daca incerci sa joci un rol masculin in exercitarea functiei, s-ar putea sa dai gres. Oamenii vor aprecia mai mult daca ai o amprenta unica, un stil propriu. Autenticitatea are mai multa valoare.

  1. Da dovada de transparenta si manifesta-ti aprecierea fata de colegi si angajati

Functia ta este una de conducere, dar angajatii si colegii nu sunt doar executantii tai. Incearca sa iti pastrezi autoritatea, dar sa comunici permanent cu cei din jur, sa le castigi increderea si sa iti formezi o echipa devotata. Nu te pune pe un piedestal de unde dai ordine. Coboara printre oameni, explica, cere pareri, ofera feedback!

  1. Pastreaza echilibrul intre viata personala si cea profesionala

Este una dintre misiunile cele mai dificile pentru o femeie care alege aceasta cale, dar tu ti-ai asumat-o asa ca este momentul sa actionezi in consecinta. Echilibrul intre familie si profesie este foarte important. Nu incerca sa monopolizezi activitatea din companie/institutie doar pentru ca ai impresia ca nimeni nu face lucrurile mai bine decat tine. Acorda credite oamenilor! Fiecare stie ce are de facut, iar tu nu poti controla totul. Vei intampina astfel dificultati in viata personala (putin timp cu familia, neglijenta, oboseala). La fel cum este important sa lasi problemele de la munca la usa biroului, asa este recomandat sa nu aduci problemele de acasa la locul de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *