NASA va izbi o navă spațială de un asteroid. Ce înseamnă experimentul pentru planeta Pământ

Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) din Statele Unite se pregătește să testeze capacitatea planetei de a se apăra împotriva asteroizilor capabili de a distruge Pământul.

Organizația americană va efectua testul prin izbirea unei nave spațiale mici într-o țintă, săptămâna viitoare. În timpul primului test de apărare la scară largă din lume, misiunea spațială DART va zbura intenționat într-un asteroid care nu prezintă nicio amenințare pentru planetă, potrivit Mirror.

Cum se va petrece experimentul 

Zborul va avea loc la 6,4 kilometri pe secundă și va rezulta într-o coliziune cu asteroidul Dimorphos, care orbitează în jurul unuia mult mai mare numit Didymos.

Experimentul se va petrece la aproximativ 32 de milioane de kilometri distanță, în spațiul adânc.

„Foarte puține dintre miliardele de asteroizi și comete care orbitează în jurul Soarelui nostru sunt potențial periculoase pentru Pământ și, cel puțin pentru următorul secol, niciun asteroid cunoscut nu amenință planeta noastră. Misiunea DART este un test cheie pe care NASA și alte agenții spațiale americane și internaționale îl vor efectua înainte ca orice nevoie reală să fie prezentă, pregătindu-ne mai bine apărarea în cazul în care descoperim vreodată un asteroid aflat într-un curs de coliziune cu Pământul”, a spus un purtător de cuvânt al NASA.

„Nava DART e concepută pentru a demonstra că un asteroid poate fi deviat”

„Nava spațială DART, care a fost construită și operată de Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins (APL) din Laurel, Maryland, la direcția Biroului de Coordonare a Apărării Planetare (PDCO) al NASA, este concepută pentru a demonstra că un asteroid care ar putea provoca un dezastru regional, poate fi deviat prin prăbușirea intenționată a unei nave spațiale în el”, a mai spus el.

„Această metodă, numită deviație a impactului cinetic, este doar una dintre câteva modalități propuse de a redirecționa asteroizii potențial periculoși, dar este cea evaluată în prezent ca fiind cea mai matură din punct de vedere tehnologic. După impact, echipa de investigație va măsura cât de mult este deviat asteroidul folosind telescoape de pe Pământ”, a adăugat reprezentantul organizației spațiale.

Unde se poate vedea impactul dintre DART și asteroid

Evenimentul va fi transmis în direct pe canalele de socializare ale NASA, marți, 27 septembrie.

„Apărarea planetară găsește asteroizi înainte ca ei să ne găsească. Aceste obiecte zboară prin spațiu și, desigur, au afectat Luna și, de-a lungul timpului, și pe Pământ au avut impacturi majore, au afectat istoria noastră. DART este o primă misiune pentru a încerca să înlăture un obiect amenințător printr-un experiment direct”, a spus Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al NASA pentru știință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *