Portal orasul Chisinau

Orasul Chisinau este capitala republicii Moldova, este cel mai mare oras din aceasta tara si al doilea mare oras dupa Bucuresti unde se vorbeste limba romana. Am omis intentionat sa spunem din Romania Mare, pentru a nu deranja pe nimeni. Portalul orasului Chisinau a fost inaugurat acum cateva zile, nu este un site oficial al statului Republica Moldova, in schimb este site-ul ofical al locuitorilor din Chisinau.

Numele orasului ar putea proveni dupa unii specialisti din limba maghiara, Kis + Jenö, dar exista si voci care pretind ca ar putea proveni din alipirea cuvintelor Kîșla si Nou, devenind astfel Chisinau sau Kîșla Noua. Indiferent de unde vine numele orasului Chisinau, prima sa atestare istorica este din jurul anului 1436, adica acum 577 de ani. Se poate considera unul dintre cele mai vechi orase Moldovenesti, sau Romanesti.

Pogromul de la Chisinau. Nu puteam prezenta un portal al unui oras daca nu am aminti si despre istoria sa, iar anul 1903 este unul de trista amintire pentru cei ce pot intelege ce inseamna uciderea a 50 de evrei si ranirea altor 600.

Chisinaul Romanesc. Intre 1918 si 1944 am putea considera Chisinaul ca fiind oras romanesc, dezvoltarea sa fiind extraordinara in aceasta perioada scurta de numai 26 de ani. Unii istorici considera ca perioada ar trebui sa se incheie in 1941, fapt spunem noi irelevant. In anul 1930 in rasul Chisinau traiau 117.016 locuitori. Astazi populatia orasului numara 671.800 locuitori ce traiesc strict pe raza orasului, iar impreuna cu zona metropolitana locuiesc peste 800.000 de persoane. Este impartit administratic in 5 sectoare.

Top