Scenariu exploziv lansat de Ucraina: Criza transnistreană, rezolvată „cât ai pocni din degete” – Rolul României în Republica Moldova

Consilierul prezidențial ucrainean Aleksei Arestovich este sigur că Tiraspolul poate fi „luat” cu ușurință, „în caz că va fi nevoie”. Acesta a declarat că forțele armate ucrainene au resurse suficiente pentru a face față unui atac al Rusiei în regiune. „În cazul unui atac din partea Rusiei, ucraina va putea ocupa Tiraspolul. Moldova este un stat suveran și intervenția Ucrainei nu va fi decât la solicitarea autorităților de la Chișinău”, a mai spus Arestovich, într-un interviu video acordat marţi seară pentru Feigin Live.

Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „”cât ai pocni din degete””, dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, a declarat Aleksei Arestovich, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski.

„Aici trebuie să spunem că R.Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană” a declarat Arestovich, fără a da detalii, relatează Agerpres.

Oficialul ucrainean a mai declarat că, pe lângă Ucraina, o altă ţară care poate ajuta R. Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiştilor proruşi este România. Arestovich a vorbit despre apropierea dintre Bucureşti şi Chişinău, menţionând că vorbeşte despre practic acelaşi popor, mai scrie Deschide.md.”În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem.

Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face R.Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor. Există şi mulţi moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziţia că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeaşi. E cert că sunt apropiaţi cu românii”, a declarat Arestovich. El a comentat şi ameninţările Moscovei la adresa R. Moldova.

Potrivit lui, oficialii de rang înalt ai Rusiei deja au demonstrat că scopul lor este să ocupe R. Moldova.”Idioţi. Primele persoane de la Moscova declară că Rusia trebuie să ocupe R. Moldova. Super, mai deschid un front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se mişte către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus”, a apreciat consilierul lui Zelenski.

La Tiraspol a fost declarat cod roşu de alertă teroristă după exploziile de luni seară și de marți. Liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, a dat vina pe anumite grupări din Ucraina care vor să atragă Republica Moldova în războiul din țara vecină. El a transmis și un apel la calm către președinția Republicii Moldova pentru a evita izbucnirea unui conflict militar. Iar preşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, a declarat că aceste provocări au scopul de a atrage Rusia în noi ostilităţi, mai scrie Deschide.md. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.