Sondaj printre vamaioți: Care sunt motivele pentru care unii practică nudismul? „Recomand măcar o dată în viață”

Pe litoralul românesc mai există doar două plaje amenajate special pentru nudiști, însă această practică este întâlnită și la marginea altor plaje, cu riscul unei amenzi. Plaja dintre Eforie Nord şi Eforie Sud – aici există singurele plaje pentru nudiști: una cu ieşire la mare, alta pe malul lacului Techirghiol. Locul este îngrădit cu garduri de stuf şi marcate cu indicator.

Plaja Costineşti – amatorii de nudism se strâng în Golful Francezului, unde plaja nu este prea mare, iar accesul se face pe un drum de țară. 2 Mai şi Vama Veche – la marginile plajelor veți observa uneori nudişti. Totuși, în Vama Veche au fost împinși mai spre nordul stațiunii pentru că plajele s-au umplut de șezlonguri.

Motivele pentru care unii practică nudismul

Este întrebarea adresată de o româncă pe Facebook: „Care credeți că sunt motivele pentru care o parte dintre semeni practică nudismul? Nu e ceva neobișnuit sau condamnabil, însă am convingerea că majoritatea sunt exhibiționiști, unii voyeuri, iar o mică parte doar pentru că se simt confortabil și atât”, a scris aceasta pe grupul Vama Veche.

„Îmi place să fiu una cu natura”.

Întrebarea a adunat zeci de comentarii în care unii de declară împotriva acestui obicei, iar alții îl explică.

„Sunt care fac asta și pentru că au probleme de sănătate.”

„În 42 de ani de viață și de nudism, nu am întâlnit voyeuri sau exhibiționiști printre nudiști. E strict o chestie de comfort. În Occident, toate termele au secție de nudiști și secție de textiliști – cea de textiliști fiind cea mai nouă, la origine erau numai de nudism, așa cum și la noi cura de nămol de la Techirghiol se face nud dintotdeauna. De ce să stai să te strângă costumul și să te bronzezi cu dungi când poți să stai liber și relaxat?”

„Puțin exhibiționism, puțin voyeurism, dar mai ales senzația aia când te adie briza peste tot. Nu recomand locurile aglomerate gen Vama Veche.”

„Bronzul uniform, logic.”

„Pe cine naiba interesează bronzul în părțile unde nu se vede?”

„Ieri, pe o plajă, doi oameni au fost bătuți cu sălbăticie pentru că făceau nudism. Plajă sălbatică. Nu în stațiuni. Întrebările acestea tendențioase sunt poate atent alese.. Sper să nu se întâmple în Vama vreodată.”

„Eu nu înțeleg de ce nu aș practică nudismul și aș preferă textilismul. E regretabil că textiliștii invadează zonele de nudiști și se vaită că sunt ofensați.”

„Pentru senzația perfectă cd înoți în mare.”

„Bravo lor că fac nudism, oameni fără inhibiții și care aleg să fie liberi.”

„Printre altele nu-mi place costumul de baie ud.”

„Nu poți să știi ce procent e din ce ai enumerat tu, câți și câți. Dar da, e o combinație între exhibiționism, voyeurism, bronz uniform, senzație de libertate și acceptare așa cum ești. Poate fi și senzația de comunitate și de apartenența a unui grup, grupul nudiștilor, naturism și senzația de naturalețe. Deci e ceva mai complex. Și indiferent ce ar fi din cele enumerate, e ok până la urmă.”

„Eu am făcut asta anul trecut pentru prima oară în Vamă.. pentru sentimentul de libertate și lipsa de rușine (control freak din naștere, mereu întrebându-mă „oare ce-o să zică lumea?”, aveam nevoie să experimentez asta). Nu s-a uitat/ holbat nimeni la nimeni, fiecare cu treaba lui.”

„Recomand, măcar o dată în viața, să faci plajă și să înoți în mare așa! Fabulos!”

„Majoritatea fac că arată bine! Unora chiar le place să fie admirați!”

„Cred că nudismul trebuie practicat în zone special amenajate sau unde nu e lume, nu este normal să stai dezbrăcat în față tuturor, unii au copii, plus e chestie de bun simț, de aia s-au inventat hainele.”

„Eu o practic pentru a mă întoarce la legătură cu natura și o consider de fapt starea naturală. O recomand măcar o dată în viață. Iar despre copii – de ce îi aduc părinții în zona noastră? Nu am văzut niciodată un copil să se uite insistent. Numai adulții. PS: Vama a fost mereu pentru oamenii ca noi.”

„Uneori chiar mă amuză „mironosițele” care trec ori pe malul mării ori pe drumul ce duce la ” Cherhana” dar se holbează mai ceva că inevitabilii ” voyoristi”!”

„Cei care se plâng de nudism în vama, ori vin pentru prima oară în vama ori sunt ipocriți. Se știe că în vama de când a fost descoperită se umblă la pielea goală, dacă sunteți pudici mergeți în altă parte. Nu luați tot ce e frumos din vamă pentru că nu vă mai place Mamaia sau că vreți să fiți în trend. Nu fac nudism, dar nici nu mă deranjează. Am și eu copil.”

„Pentru libertate, acceptare de sine, senzația genială pe care o ai când intri gol în mare, depășirea propriilor prejudecăți, bronz uniform, te simți parte dintr-o comunitate faină.”

„Simplu, nudism faci dacă te simți bine în pielea ta și: ori arăți bine, ori nu-ți pasă de părerile din jurul tău.”

„Pentru legătura cu natura și originile”

„Eu fac asta pentru că îmi place să fiu una cu natura. N-are nici o legatua cu voyeurism-ul că nu mă uit la nimeni pe acolo și în general cei care fac asta nu cască ochii la alții. S-o mai strecura și un altfel de om dar cam asta e ideea de baza.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.