Țara în care rușii și-au triplat achizițiile imobiliare. Un cunoscut oraș turistic a fost „rusificat”

Rușii au devenit cei mai buni cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia anul trecut, ajutând la susținerea celei mai fierbinți piețe imobiliare din lume, scrie Bloomberg. Potrivit publicației, rușii și-au triplat achizițiile în Turcia anul trecut, deoarece sancțiunile impuse invaziei Ucrainei de către Kremlin i-au determinat să investească în străinătate.

Cetăţenii ruşi au cumpărat un număr record de 16.312 case în Turcia în 2022, potrivit datelor publicate marţi de Institutul de Statistică din Turcia. Aceasta este o creștere de 203% față de 2021 și reprezintă aproape un sfert din toate vânzările către străini.

„Antalya devine rusificată”, a spus Ali Kemal Gurdal, un dezvoltator imobiliar din orașul mediteranean. Mulți cumpărători ruși solicită cetățenia, un drept acordat celor care cumpără locuințe pentru cel puțin 400.000 de dolari, a spus el.

Chiar și ajustată în funcţie de evoluţia inflaţiei, Turcia a avut cea mai rapidă rată de creștere a prețului locuințelor până în al treilea trimestru al anului 2022, potrivit celui mai recent raport al consultantului imobiliar Knight Frank, care a acoperit 56 de țări.

Indicele global al prețurilor caselor al lui Knight Frank a arătat că prețurile proprietăților din Turcia au înregistrat o creștere reală de 57,6% în trimestrul al treilea, o perioadă de inflație record în țară.

Vânzările către cetățeni străini din provincia sudică Antalya, un loc popular de vacanță, au crescut cu 77%, până la 21.860. Iranienii, care au căzut de pe primul pe locul doi în 2022, au cumpărat 8.223 de case, urmați de irakieni și germani.

Afacerile sunt în plină expansiune”, a spus Gurdal.

Rușii investesc masiv și în Emiratele Arabe

Ruşii bogaţi investesc în sectoarele imobiliare din Turcia şi Emiratele Arabe Unite, căutând un paradis financiar în urma războiului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale.

Oficialii din sectorul imobiliar susţin că vânzările către străini au crescut înainte de intrarea în vigoare, săptămâna aceasta, a legii care prevede creşterea plafonului privind valoarea minimă de achiziţionare a unei locuinţe de la 250.000 la 400.000 dolari.

Străinii vor să beneficieze de schema Guvernului prin care se acordă cetăţenie turcă celor care cumpără locuinţe. Vânzările de locuinţe către străini aduc valută economiei Turciei, sprijinind moneda naţională, aflată sub presiune.

Oficialii din sectorul imobiliar estimează că în 2021 au intrat în economiei 10 miliarde de dolari datorită vânzărilor de locuinţe către străini, acestea situându-se la 58.576 unităţi.

Datele din mai arată şi o creştere a vânzărilor de proprietăţi ipotecate, cu 177,8% comparativ cu perioada similară din 2021, reprezentând 23,9% din totalul vânzărilor, arată datele Institutului de Statistică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

scroll to top