Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă. Ce spune despre românii care fac complicații post-COVID

„Cei care sunt internați la Marius Nasta, cea mai mare parte au complicații post-COVID. Sechelele pulmonare sunt importante la pacienții care au forme severe sau critice de boală și o parte din ei necesită în continuare oxigenoterapie și continuarea tratamentului într-o secție de Pneumologie. Sunt pacienţi însă care au avut momente extrem de dificile după perioada de COVID şi care, din păcate, au o lungă perioadă de timp nevoie de asistenţă medical.

Avem două categorii de pacienţi. Cei care au fost în spital au fost externaţi şi se reîntorc cu suprainfecţii importante, cu sindroame febrile, cu pneumonii pe leziunile sechelare pe care le prezintă. Şi avem pacienţi care nu s-au internat în spital în perioada în care au trecut prin COVID, pentru că au avut forme uşoare sau forme care au considerat ei că îşi pot coordona tratamentul acasă, dar post-COVID au nevoie de intenare, fie ca urmare unor procese infecţioase, a unor pneumonii, fie ca urmare a unei insuficienţe respiratorii care rămâne ca o sechelă importantă, cel puţin o perioadă lungă de timp.

Este foarte important să monitorizeze starea de sănătate, să îşi evalueze toleranţa la efort, să evalueze dacă simpomaologia respiratorie se ameliorează, pentru că putem rămâne cu tuse ușoară după trecerea prin COVID, dar ea trebuie să fie remisă, să fie mai redusă de la o zi la alta.

De asemenea, este foarte important să își monitorizeze, pe lângă dispnee, tuse, și celalalte simptome: durerile de cap, durerile musculare, starea de liniște, episoadele de insomnie, care pot duce la scăderea imunității, căderea părului.

Orice simptom care practic afectează starea și calitatea vieții, trebuie monitorizat, discutat cu medicul de familie, iar medicul de familie îndrumă pacientul către medicul specialist care poate să îi acorde cea mai importantă îngrijire, pentru simptomatologia pe care o prezintă”, a precizat Beatrice Mahler, la un post TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *