Ce este ASPA și ce rol are în societatea noastră. Care este procedura de adopție a câinilor

În fiecare oraș din România există câte o instituție abilitată care are ca scop monitorizarea câinilor vagabonzi și transportarea acestora la centrele de adăpost. În București, instituția care se ocupă de gestionarea câinilor maidanezi este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

ASPA – Autoritatea pentru supravegherea și protecția animalelor

ASPA are următoarele atribuții:

► Gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al Municipiului București;

► Derularea și implementarea unor proiecte în vederea promovării adopției;

► Sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor fără pedigree de pe raza Municipiului București;

► Realizarea de activități și programe educaționale de conștientizare publică a rolului animalelor;

► Asigurarea protecției și bunăstării animalelor din București;

► Acordarea de asistență medicală animalelor cu/fără stăpân, aflate în stare critică pe domeniul public, prin intervenția SMURV;

Ce ar trebui să facă ASPA cu câinii din oraș

Conform OUG 155/2001, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București trebuie să captureze câinii din oraș și să-i ducă în adăposturile special amenajate.

Potrivit datelor publicate de ASPA într-o postare de pe Facebook, pe parcursul anului 2022, de pe raza Municipiului București au fost capturați 1.700 de câini.

Cei mai mulți câini au fost capturați din Sectorul 6, dar cu toate acestea, Poliția Sectorului 6 susține că ASPA nu intervine pentru a captura maidanezi. Din 85 de sesizări, s-au prezentat doar la 7.

Situația numărului de câini capturați în fiecare sector

► Sectorul 1 – 150;

► Sectorul 2 – 284;

► Sectorul 3 – 238;

► Sectorul 4 – 268;

► Sectorul 5 – 358;

► Sectorul 6 – 381

Centre de adopții ASPA

În București există trei centre de adopții ASPA:

► ASPA Pallady;

► ASPA Bragadiru;

► ASPA Mihăilești;

Procedura de adopție

Primul pas pentru adopția unui câine este rezervarea. Aceasta se poate face online sau fizic, în centrele de adăpost.

Pentru rezervarea online, persoana care vrea să adopte va trebuie să contacteze instituția, după care va primi pe email sau pe WhastsApp declarația de rezervare pe care o trebuie să o semneze și să o trimită înapoi. 

Dacă nu are posibilitatea scanării va trimite în scris răspunsurile la informațiile solicitate în declarație și mențiunea „Am luat la cunoștință prevederile din Declarația – Rezervare ASPA și le accept.”

Rezervarea în adăpost – persoana care dorește să rezerve un câine va completa Declarația de rezervare fizic, în adăpost.

Rezervarea este valabilă 7 zile calendaristice, cu posibilitatea de prelungire în baza unui motiv foarte bine întemeiat.

Dacă după 7 zile, câinele nu a fost adoptat de persoana care l-a rezervat, persoana în cauză va fi înștiințată că rezervarea a expirat.

Declarația de rezervare nu garantează adopția câinelui de către persoana care l-a rezervat, în cazul în care există mai multe cereri de adopție.

După rezervare urmează revendicarea.

Pentru revendicare, proprietarul va semna formularul de adopție/revendicare prevăzut de legislația în vigoare.

Potrivit legii, câinii pot fi revendicați doar după ce aceștia au fost consultați de medicul veterinar, sterilizați, vaccinați antirabic și deparazitați.

Puii, adulții cu probleme de sănătate, câinii seniori, câinii utilitari și cei cu pedigree pot fi revendicați fără a fi sterilizați.

Câinii ai căror proprietari nu s-au prezentat ȋn vederea revendicării în termenul legal de 7 zile lucrătoare, vor deveni disponibili pentru adopție începând cu a opta zi lucrătoare.

Acte necesare pentru adopție persoane fizice

Potrivit OUG 155/2001 art. 8, adopția câinilor din centrele ASPA de către persoane fizice cu vârsta peste 18 ani se realizează prin prezentarea următoarelor documente:

► Copia dovezii spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor (exemplu: contractul casei, contractul unui teren etc.);

► Copia dovezii resurselor materiale pentru creșterea și întreținerea câinilor (exemplu: adeverință venit, extras de cont bancar, fluturaș salariu, talon pensie, etc.);

► Copia CI;

► Acordul asociației de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini (valabil pentru persoanele care locuiesc la bloc);

Pentru mai multe detalii privind procedura de adopție consultați site-ul aspa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *