DECIZIE istorică pe scena politică din SUEDIA! Cine este femeia care a fost aleasă prim-ministru și din ce partid face parte

După mai multe zile de negocieri cu rezultat incert, politiciana social-democrată și-a asigurat miercuri dimineața sprijinul de care avea nevoie în parlament după ce marți noaptea a ajuns la un acord cu Partidul de Stânga ca să o susțină în schimbul unei măriri a pensiilor.

Săptămâna trecută Andersson ceruse mai mult timp pentru a-și asigura susținerea Partidului de Stânga după ce negocierile dure ajunseseră într-un impas.

Ea a fost nominalizată pentru funcție luni, în pofida faptului că negocierile pentru susținerea executivului său nu fuseseră încă finalizate.

Constituția suedeză prevede că un premier poate guverna atât timp cât o majoritate parlamentară – 175 de parlamentari – nu este împotriva sa.

Social democrații au în prezent 100 de mandate în parlamentul de la Stockholm și Verzii, aliații lor din coaliția de guvernare, 16. Împreună cu celelalte formațiuni care susțin guvernul minoritar ei se pot baza pe 174 de voturi.

Însă partidele de dreapta din Riksdag sunt divizate, în principal fiindcă niciunul nu dorește să colaboreze cu Democrații Suedezi, dar în cele din urmă Andersson a reușit să își treacă guvernul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *