RUSIA reacționează după ce Zelenski a anunțat referendum pentru „orice compromis” – Ce vrea Putin din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Ucraina are dreptul de a organiza referendum. În același timp, a atras atenția că în acest moment delegațiile de negociere discută despre termenii păcii cu Federația Rusă, scrie RIA Novosti, citată de presa ucraineană.

Poziția Kremlinului a fost transmisă după ce Zelenski a anunțat luni că „orice compromis” în negocierile cu Rusia pentru a înceta conflictul armat va fi supus unui referendum în Ucraina, într-un interviu pentru un site de ştiri regional ucrainean.

„Ucraina este un stat suveran și ar putea, și probabil ar trebui să existe, un anumit tip de proceduri interne de stat. Dar, pe lângă aceasta, sunt acele detalii care se află pe masa negocierilor celor două delegații. Nu pot interveni în aceste discuții. Suntem convinși că publicarea lor, acum, nu poate decât să interfereze cu procesul de negociere, care deja merge mult mai lent și mai puțin semnificativ decât ne-am dori”, a declarat Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus că Federația Rusă a înmânat deja, cu multe zile în urmă, părții ucrainene, mai multe proiecte pentru negocieri, la care Kievul nu a răspuns. Peskov a refuzat însă să dea detalii despre conținutul acelor documente.

Potrivit șefului delegației ruse pentru negocieri, Vladimir Medinsky, consilier prezidențial pe cultură, despre o posibilă întâlnire între Putin și Zelenski se poate vorbi doar după aprobarea textului acordului dintre cele două țări, mai notează RIA Novosti.

Până în prezent au avut loc peste patru runde de întâlniri între delegațiile ucraineană și rusă pe tema încetării războiului, în format fizic, pe 28 februarie, 3 şi 7 martie, precum și online. În același timp, pe 10 martie a avut loc prima serie de negocieri la nivel înalt, la nivel de miniștri de externe, la Antalya, mediată de Turcia. Președintele Erdogan face eforturi pentru a media negocierile Rusia-Ucraina. Acesta a și discutat direct cu Putin, pe 18 martie, pentru o întâlnire față în față cu Zelenski, la Ankara sau Istanbul, pentru a se ajunge la o încetare a focului în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.