Audierile de la Haga pentru crime de război au început în LIPSA reprezentanților Rusiei

Audierile au început la 09:00GMT (11:00 ora României) la Curtea Internațională de Justiție din Haga (CIJ) fără reprezentare legală pentru Rusia.

Rândul de locuri rezervate avocaților ruși la Curtea Internațională de Justiție era gol luni dimineață, la deschiderea ședinței.

Președintele Curții, judecătoarea americană Joan E. Donoghue, a spus că ambasadorul Rusiei în Olanda i-a informat pe judecători că „guvernul său nu intenționează să participe la audieri”, fapt pentru care audierea a continuat fără delegația rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a pretins că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid” – adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa – în estul Ucrainei.

 Într-un mesaj din 1 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel lumii, cerând să proclame că Federația Rusă comite terorism de stat. Zelenski a subliniat, în mesajul video postat pe canalul Telegram al Președinției, că rușii au început să bombardeze orașe și piețe publice unde nu se află nicio țintă militară.

Cazul se axează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări, și care desemnează CIJ ca for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.

Se așteaptă o decizie privind această cerere în câteva zile, deși rămâne de văzut dacă Rusia va respecta vreun ordin dat de instanța internaționașă.

Dacă instanța ar ordona oprirea ostilităților, „cred că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt zero”, a declarat Terry Gill, profesor de drept militar la Universitatea din Amsterdam. Potrivit acestuia, dacă o națiune nu respectă ordinul tribunalului, judecătorii ar putea cere o acțiune din partea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, acolo unde Rusia are însă drept de veto.

scroll to top