Descoperire REVOLUȚIONARĂ! Un VACCIN experimental protejează împotriva bolii transmise de căpuşe

Unele animale expuse în mod repetat la mușcături de căpușe reușesc, în cele din urmă, să dezvolte rezistență la acestea. Insectele fie se desprind la scurt timp după mușcătură sau dau o roșeață a pielii care alertează gazda că trebuie să înlăture căpușele.

O astfel de imunitate naturală apare în cazul mai multor animale care nu sunt de obicei gazde pentru căpușe, cum ar fi vaci, iepuri și porcușori de Guineea, au observat oamenii de știință din cadrul Școlii de Medicină Yale.

În condiții de laborator, porcușorii de Guineea mușcați de 2 sau 3 ori de căpușe au putut să dezvolte o imunitate robustă împotriva insectelor.

Deși nu există studii asupra imunității la căpușe în cazul oamenilor, cei care au fost expuși în repetate rânduri la căpușe pot dezvolta mâncărimi ale pielii după ce sunt mușcați, un simptom care poate fi asociat cu imunitatea la aceste insecte.

Cercetătorii Laboratorului Fikrig au dorit să afle dacă ar putea induce imunitatea la căpușe fără mușcături. Aceștia au dezvoltat un vaccin pe bază de ARNm numit 19ISP, care instruiește celulele să recunoască 19 proteine prezente în saliva pe care specia de căpușe Ixodes scapularis o lasă pe piele în timpul mușcăturii.

Practic, vaccinul dezvoltat țintește proteinele găsite în mod natural în saliva căpușelor, scrie Science Alert, citati de Spotmedia.

Oamenii de știință au descoperit că porcușorii de Guineea vaccinați cu 19ISP au dezvoltat o roșeață a pielii după ce au fost mușcați, fapt ce indică activarea sistemului imunitar și trimiterea celulelor la locul mușcăturii pentru a lupta cu infecția.

La fel ca în cazul multor animale care au dezvoltat imunitate după mușcături repetate, căpușele nu s-au mai putut hrăni cu animalele și s-au desprins rapid de acestea.

Niciunul dintre porcușorii de Guineea vaccinați nu a prezentat rezultate pozitive la testele pentru Borrelia burgdorferi, bacteria care cauzează boala Lyme. 

Prin comparație, aproape jumătate dintre animalele nevaccinate au contractat infecția cu Borrelia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *