Economia Japoniei poate Intra in Recesiune

Perspective negative pentru Japonia, a treia economie mondiala, ar putea intra in recesiune dupa epidemia cu noul coronavirus din China. Este cel mai semnificativ declin din ultimii cinci ani si exista temeri ca epidemia cu noul coronavirus ar putea afecta evolutia economiei Japoniei in primul trimestru din acest an.

Analistii se asteptau la o scadere a PIB-ului Japoniei cu 3,7% in ultimele trei luni din 2019 si previzioneaza ca economia nipona ar putea intra in recesiune in acest trimestru.

In trimestrul patru din 2019, consumul privat, care reprezinta aproximativ 60% din PIB-ul Japoniei, a scazut cu 2,9%, dupa ce taxa pe consum a fost majorata la 1 octombrie 2019, de la 8% la 10%. De asemenea, cheltuielile de capital au inregistrat un declin de 3,7%, in timp ce importurile si exporturile au scazut cu 2,6% si, respectiv, 0,1%, pe fondul razboiului comercial dintre SUA si China.

In decembrie, Guvernul premierului Shinzo Abe a aprobat cheltuieli in valoare de 120 miliarde de dolari menite sa atenueze impactul majorarii taxei pe consum.

Si Paul Cashin, seful misiunii FMI in Japonia, avertiza saptamana trecuta ca o extindere si o prelungire a epidemiei cu noul coronavirus ar putea afecta economia nipona, in special turismul, sectorul de retail si exporturile.

Top