Noutati in codul rutier pentru diminuarea accidentelor din trafic

Din nou, codul rutier va suferi modificari menite sa diminueze numarul accidentelor din trafic. Aceste modificari vizeaza in primul rand soferii incepatori ce sunt implicati in cele mai multe dintre accidentele rutiere intamplate pe teritoriul tarii noastre. Prima modificare adusa codului rutier i-ar putea obliga pe cei ce au permisul luat recent sa nu mai circule neinsotiti noaptea si nici ziua daca pe drumurile publice este polei sau ceata.

Amendamentul deja adoptat, permite incepatorilor sa circule pe timp de noapte sau conditii dificile, numai insotiti de catre un sofer cu experienta de cel putin cinci ani. O alta regula consta in faptul ca posesorilor categoriilor B1 si B ce au o vechime sub 1 an, le este interzis sa conduca autovehicule din categoria B respectiv BE cu o putere a motorului mai mare de 110kw. In aceasta situatie vor fi si posesorii categoriilor A1 si A, in cazul tuturor aplicandu-se si conditia de a nu circula neinsotiti in situatiile mai sus mentionate.

Schimbarea vine si in ceea ce priveste valabilitatea permiselor auto. Acestea vor fi valabile 10 ani in cazul motocicletelor si autoturismelor (AM, A, A1, A2, B, BE) pentru persoanele de pana la 60 de ani, 5 ani pentru cei pana in 70 de ani si 3 ani peste aceasta varsta. Si in cazul soferilor ce conduc autovehicule cu mai multe locuri (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb, Tv) se produc schimbari, in acest caz valabilitatea permiselor va fi de numai 3 ani.

Eliberarea unui alt permis de conducere se va putea face numai dupa ce rubrica Antecedente Personale va fi completa de catre medicul de familie. Totodata si examenele se vor schimba, propunerea fiind ca fiecare masina sau motocicleta de examen sa fie dotata cu sisteme tehnice care sa confirme trecerea examenului auto. Acest nou cod rutier inca este dezbatut si completat la Senat, termenul de dezbatere prelungindu-se in plus cu inca doua saptamani, urmand ca dupa aceea sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Top