Monede cu personaje Disney si Regina Elisabeth a-II-a

Tara in care au fost emise monede din aur si argint cu chipurile Reginei Elisabeth a-II-a si a celor mai cunoscute figuri Disney este Niue, o mica tara situata in sudul Pacificului, asociata Noii Zeelande. Monedele de aici sunt imprimate pe o parte cu personajele Disney, iar pe revers cu chipul reginei si sunt folosite deja in mod curent in interiorul granitelor tarii.

Desi originalitatea monedelor si interesul pe care pasionatii de numismatica il arata, sunt crescute, ele nu au o valoare foarte mare inscrisa. Cu alte cuvinte, desi fiecare moneda de acest fel este evaluata la 800 de euro, valoarea de schimb este de numai 25 de dolari Niue, adica 155 de euro, monedele din argint continand 28,3 grame, iar cele din aur 7,1 grame de metal pretios.

Monetaria Noii Zeelande, companie privata care le-a emis, a facut o vanzare de 1.000 de astfel de monede inca din primele 10 minute ale lansarii pe piata, preferatii cumparatorilor fiind Mickey Mouse, Minnie, Pluto si Dingo.

In urma succesului pe care noile monede il au, firma producatoare si-a propus sa emita si 28 de exemplare ale unei piese Disney, ce urmeaza sa contina in total 1 kilogram de aur in valoare de 31.000 de euro (un lingou). Deasemenea conducerea tarii Niue spera ca in urmatorii 10 ani revedentele percepute din vanzarea simpaticelor monede sa le aduca un plus de 3.1 milioane de euro la buget, vis nu tocmai irealizabil, avand in vedere cat de bine au fost primite de catre turisti si cetateni.

Top