Programul Prima Casa si Strategia Nationala pentru Locuire

De anul viitor programul Prima Casa va fi doar pentru romanii care au venituri mai mici de 2000 de lei, adica decat salariul mediu pe economie. Asta este propunerea Ministerului Dezvoltarii intr-un document numit Strategia Nationala pentru Locuire.

Acest program trebuie restrans la cazuri sociale, care au nevoie de implicarea statului in a obtine garantii pentru achizitia unei locuinte, fata de modelul actual in care are practic acces oricine, a declarat Dragos Nechifor, managerul unei companii de brokeraj. Problema este ca la un astfel de prag al veniturilor, o rata de 1200 de lei pe luna ar fi imposibil de suportat de client si de aprobat de catre banci, iar cei care s-ar putea incadra in programul Prima Casa ar putea cumpara doar locuinte mici, de maximum 45000 de euro, pentru care rata lunara ar fi de aproximativ 900 de lei. Deocamdata insa, nici o banca nu mai accepta dosare noi.

In proiectul Strategiei de Locuire mai apare si o crestere a taxarii de la 5% la 19% pentru cei care au venituri de peste 2000 de lei, care isi cumpara o casa prin acest program. Legea locuintei va fi modificata si ea se pare, iar guvernul vrea sa interzica locuirea in cladirile nesigure, sa-i poata evacua pe proprietari si sa consolideze imobilele respective. La schimb le va oferi cazare sau vouchere pentru inchirierea unui spatiu de locuit in regim privat. Documentul care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica, mai propune ca statul sa aiba intaietate la cumpararea cladirilor monumente istorice, nelocuite sau cele care sunt degradate.

Top