Cea mai mare Luna din ultimii 70 de ani va fi vizibila pe 14 noiembrie

Cea mai mare Super Luna din ultimii 70 de ani va fi vizibila pe 14 noiembrie, iar anul se va incheia cu trei Luni pline uriase. Luna se va afla la cea mai mica distanta fata de Terra pentru prima oara dupa anul 1948 si nu se va mai apropia de Pamant la o astfel de distanta decat abia in anul 2034.

Fenomenul de Super Luna, denumit si ”Luna la perigeu” de catre specialisti, se produce datorita orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, atunci cand acesta ajunge pe orbita la cea mai mica distanta fata de Pamant. In acel moment, Luna se afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decat atunci cand se afla la apogeu, adica la punctul cel mai indepartat de pe orbita sa fata de Terra.

Acest fenomen de Super Luna se produce relativ des, insa se intamplă foarte rar ca Luna sa para atat de mare ca aceea care va aparea pe bolta cereasca in data de 14 noiembrie 2016. Luna va mai fi la fel de aproape abia in anul 2034. Ultima oara cand s-a aflat la o distanta atat de mica fata de Pamant s-a intamplat in anul 1948. Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfarsitul acestui an. Una a fost deja vizibila pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va aparea pe bolta pe data de 14 decembrie.

Top