Transportul, o functie decisiva pentru distributia de marfuri

Exista o multime de afaceri in cadrul carora distributia de marfuri si produse ocupa un loc central. Pentru companiile de presa clasica, pentru producatorii de alimente sau pentru importatori exportatori, distributia este una dintre cele mai importante parti ale business-ului.

Distributia are mai multe etape, de la planificare, la alegerea transportatorilor si a metodelor de transport. De altfel, transportul are o influenta majora asupra distributiei, de el depinzand cum si cand ajung marfurile la destinatie. Si pentru ca reusita unui transport de marfuri poate fi prevazuta prin respectarea catorva factori, iata si care sunt acestia:

In primul rand trebuie sa existe un contract clar cu o firma transportatoare. Aceasta va fi aleasa in functie de serviciile pe care este specializata si de cum se adapteaza acestea tipului de transport de care are nevoie contractantul. Pentru un transport de marfa international va fi aleasa o firma cu experienta dovedita in acest tip de transport si cu soferi obisnuiti cu rutele din tarile ce vor fi traversate. La fel si in cazul transportului intern de marfa.

Daca transportul este pe distante lungi si se calculeaza o ruta de transport mai rentabila prin combinarea mai multor cai de transport, atunci va fi aleasa o casa de expeditii care asigura servicii complexe si care are resursele si flota necesara pentru a crea rute compuse.

In al doilea rand, trebuie avuta in vedere tehnica de stivuire, de ambalare si de transportare. Exista produse si marfuri care au nevoie de conditii de transport speciale si nu pot fi asezate decat respectand anumite standarde care le protejeaza si previn deteriorarea lor.

Dintre toate caile de transport de marfa, cea mai avantajoasa este cea pe cale rutiera. Transportul rutier de marfa are o infrastructura foarte buna in toata Europa, iar rutele ajung in aproape orice punct unde este nevoie sa fie livrata marfa.

Top