Benzina si motorina se vor scumpi cu 50 de bani / litru

Guvernul doreste sa majoreze pretul carburantilor pentru a amortiza scaderea incasarilor din accize. Aceasta suma a scazut cu 768 de milioane de lei in primele sase luni ale acestui an, acest fenomen reprezentant un factor ingrijorator pentru guvernanti.

Proiectul propus vrea sa ridice nivelul accizei pentru benzina fara plumb la 2.035,4 lei/1000 de litri, adica un plus de 379,04 lei fata de nivelul actual. Acelasi plan de majorare va fi aplicat si in cazul motorinei. Pentru noi, consumatorii de rand, aceasta majorare se traduce in faptul ca vom plati la pompa cel putin 50 de bani pe litru.

Desi actualul Cod Fiscal prevede ca pretul accizelor trebuie sa ramana neschimbat pana in anul 2022, guvernantii motiveaza in proiectul de lege cresterea acestora prin urmatoarele motive:

„Din analiza comparativa a incasarilor din accize aferente semestrului I alanului 2017, fata de semestrul I al anului 2016 a rezultat faptul ca in primul semestru al anului 2017, incasarile din accize aferente produselor energetice au scazut cu 767.633.796,55 lei”, se spune in expunerea de motive.

„In luna iulie 2017, taxele reprezinta 52% din pretul benzinei, respectiv 50% din pretul motorinei (in Romania), in conditiile in care, in medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumuleaza 62% din pretul benzinei si respectiv 57% din pretul motorinei”.

Aceasta majorare poate fi doar prima dintr-un val de multe altele. Desi economia statului nostru a avut o ascensiune fulminanta in ultima perioada, este in totalitate datoria Guvernului actual sa mentina statul pe o panta ascendenta din punct de vedere economic.

Top