Comunicat privind interzicerea fumatului

Incepand cu primavara aceasta, mai exact pe 17.03.2016 a intrat in vigoare legea numarul 15/2016 privind modificarea si completarea legii numarul 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii.

Indiferent de care parte a baricadei sunteti aceasta lege se va aplica efectiv incepand cu 17.03.2016 si are ca scop principal restrangerea spatiului in care fumatorii pot sa isi aprinda o tigara in legalitate. Astfel dupa aceasta data fumatul va fi interzis in orice spatiu public inchis acesta fiind definit in legea de mai sus ca fiind orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Astfel au fost incluse ca fiind spatii in care fumatul este interzis pe langa baruri, cluburi sau cafenele orice spatiu care are un acoperis sau tavan, astfel ca fumatul chiar si in unele spatii inchise destinate fumatorilor sub forma de corturi va vor atrage o amenda usturatoare.

In fata acestei reglementari proprietarii de baruri restaurant cafenele si cluburi au achiesat dar se asteapta ca volumul vanzarilor sa scada major, iar o consecinta directa va fi ca in visteria statului nu vor mai intra atatia bani sub forma de impozit pe venit. Pentru viitor se asteapta un amendament al acestei legi care sa lase posibilitatea creearii unor spatii precum restaurante sau baruri doar pentru fumatori pentru ca proprietarii acestor localuri sa nu sufere prejudicii din cauza unei legi lacunare care nu a luat in considerare toate ramificatiile financiare sau sociale pe care aceasta le reglementeaza. Initiatorul acestei legi deputatul Aurelia Cristea spune insa ca nu exista nicio modalitate de ocolire legea aplicandu-se unde este spatiu public inchis, adica delimitat prin doi pereti.

Chiar daca este vorba de un club privat, numai simplul fapt ca sunt angajati care lucreaza acolo inseamna ca acel club este loc de munca pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis in spatiul inchis considerat a fi loc de munca. Un alt punct important este cine are autoritatea de a impune aceasta lege printre ei numarandu-se reprezentantii Politiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Politia Romana, Jandarmeria, Politia comunitara, IGSU, Politia de Frontiera). Nici sanctiunile care vor fi aplicate nu sunt mici, acestea sunt intre 100-500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru personale juridice incepe de la 5.000 de lei si poate ajunte pana la 10.000 de lei. Autoritatile au facut apel catre toti cetatenii ca acestia in cazul in care vor sa raporteze o abatere de la prezenta lege sa nu sune la 112 aceasta linie fiind doar pentru urgente.

Top