Comunicat privind obligatiile politistului rutier

Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice impreuna cu alte normative stabilesc intreg cadrul legal pentru toti participantii la trafic. Un element mai putin cunoscut soferilor este ca exista si regulamente de aplicare ale acestor norme in cadrul caruia se poate contura si o conduit obligatorie a politistului rutier. Conform acestora oprirea unui vehicul de catre un organ de politie trebuie sa indeplineasca unele formalitati si decurge dupa anumiti pasi clar delimitati.

In cadrul conturat de actele normative citate mai sus oprirea autovehiculelor de catre agentii de politie rutiera trebuie sa fie facuta in deplina siguranta si intr-un mod care nu incomodeaza traficul. Astfel exceptie vor face zonele unde exista doar o band pe sens fara acostament. Dupa oprire agentul va veni in dreptul geamului dumneavoastra, va va saluta politicos si se va prezenta folosind o formulare similara cu “Buna (dimineata, ziua, seara), sunt (gradul profesional si numele)”, apoi va solicita pe un ton ferm, sa i se inmaneze documentele pentru control.

Ofiterul este obligat sa comunice soferului motivul opririi, contraventia comisa si sanctiunea prevazuta pentru aceasta. Astfel deducem din regulamentul de aplicare al Ordonantei de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice ca ofiterii de politie va pot opri doar dupa ce au surprins fie prin observare directa fie prin mijloace omologate ca a fost savarsita o fapta sanctionabila. Din formularea textului practica opririi fara motiv de genul filtru nu este interzisa expres ci doar se specifica ca oprirea are loc dupa ce soferul a fost surprins nerespecatand regulile de circulatie.

La finalizarea controlului, agentul restituie toate documentele mai putin cele retinute odata cu constatarea abaterii si este obligat sa-i aduca la cunostinta soferului dreptul de a adauga mentiuni in procesul-verbal de contraventie, precum si termenul de folosire a cailor de atac impotriva documentelor intocmite. De asemenea “Daca se constata ca starea psiho-fizica a celui de la volan nu ii mai permite conducerea in conditii de siguranta, politistul rutier trebuie sa intrerupa deplasarea pana la incetarea cauzei ce a generat-o.

Exceptie face cazul in care in autovehicul mai este o persoana care poseda permis valabil pentru respective categorie. Conform art. 35 politistul poate legitima si pasagerii sau poate verifica vehiculul dar doar in cazul in care exista indicia despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala.

Top