Un nou val de proteste se naste in Piata Victoriei

Iarna trecuta am asistat la un eveniment istoric. Cele mai mari proteste de dupa revolutie au avut loc peste tot in tara. Romanii au iesit in strada si au umplut orasele tarii strigand toti, la -10 grade “PSD, ciuma rosie” si multe alte lozinci care reflectau nemultumirea lor in legatura cu modul in care Partidul Social Democrat trata tara. Atunci, principalul motiv din spatele mobilizarii a fost ordonanta nr. 13, o norma legislativa care submina autoritatea de drept a legii fata de infractiunea de abuz in serviciu.

Romanii au fost consternati atat de adoptarea unei legi care incuraja incalcarea legii, dar si de faptul ca aceasta a fost promulgata noaptea, tocmai pentru a evita o reactie puternica din partea populatiei. Desi in iarna zeci de mii de oameni au iesit in strada, au infruntat eroic frigul si si-au spus vehement parerea in legatura cu actiunile Guvernului de atunci, urechile politicienilor s-au dovedit a fi surde la rugamintile cetatenilor.

Cateva luni mai tarziu, puterea lui Liviu Dragnea asupra partidului sau s-a facut simtita. Tocmai prim-ministrul Sorin Grindeanu, persoana pe care Dragnea o apara cu vehementa in iarna, a cazut victima jocurilor din spatele usilor partidului. Acesta a fost demis printr-o motiune de cenzura din partea propriului sau partid.

In locul lui Sorin Grindeanu a urcat la putere Mihai Tudose, un personaj controversat care este vazut ca fiind marioneta lui Dragnea. Manifestantii care s-au strans duminica seara in fata Guvernului si-au facut auzite parerile fata de acest nou prim ministru. O persoana care este suspectata ca ar fi colaborat cu Securitatea si care si-a petrecut o mare parte din viata lucrand in cadrul Academiei Nationale de Informatii. Inca un premier cu o lucrare de doctorat care este suspectata de plagiat si care are prea putine realizari pentru a-si merita functia.

Contextul social si politic prezent la ora actuala in Romania prevesteste parca o noua serie de proteste in toata tara. Cetatenii sunt din ce in ce mai nemultumiti de modul in care Partidul Social Democrat guverneaza tara. Dorinta de a avea o clasa politica, curata, onesta si bazata pe meritocratie si valori morale a inceput sa arda in inima fiecarui roman, intrebarea este, vom reusi oare sa schimbam ceva de data aceasta?

Top