Regele Mihai a decedat astazi la varsta de 96 de ani

“Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos”. Acestea au fost cuvintele spuse de Regele Mihai in cadrul discursului sau din 2011 in fata Parlamentului, cuvinte care reflecta situatia politica din ultimii 20 de ani ai Romaniei.

Astazi, la ora 13.00 medicii elvetieni au declarant decesul ultimului conducator al statului roman din Al Doilea Razboi Mondial. Un deces pe care il asteptam cu totii avand in vedere faptul ca in ultimul an jumatate, Regele s-a simtit din ce in ce mai rau. Varsta inaintata, leucemia cronica si un carcinom epidermoid au reusit sa il rapuna pe fostul suveran in locuinta sa situata in Elvetia.

Ultimul monarh din tarile Europei de Est a incetat din viata inconjurat de familia sa, impartasit conform credintei crestin ortodoxe pe care Carol I, bunicul sau, a imbratisat-o atunci cand a devenit suveranul statelor romane. Desi destinul si situatia politica din Romania nu i-au dat voie sa preia fraiele statului nici in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale si nici dupa, acesta nu s-a dezis niciodata de dragostea pe care o purta statului roman.

Unul dintre cele mai memorabile momente care l-a avut in prim plan pe Regele Mihai a fost insasi discursul pe care acesta l-a tinut in fata Parlamentului roman in anul 2011. In cadrul acestuia, cuvintele sale au exprimat durerea pe care o simte fata de modul in care a fost administrata Romania dupa caderea comunismului, dar si speranta ca vom reusi sa ne atingem adevaratul potential.

Discursul sau este un indemn, un sfat, un imbold sa ascultam de primul vers al inmului nostru national, „Desteapta-te romane!”. Castelul Peles va purta intotdeauna amintirile familiei regale care a modelat inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial statul roman.

Top