Vizitator din alt sistem solar aproape de Pamant

Pe data de 19 octombrie, un eveniment istoric a avut loc. Astronomii angajati sa vegheze cerul dintr-un observator din Hawaii au descoperit primul asteroid care ne viziteaza din alt sistem solar. Ei au determinat originea acestuia, numit Oumuamua (cuvant care inseamna cercetas) datorita orbitei si traiectoriei sale.

Culoare pe care acesta o are se presupune ca poate absorbi 96% din razele soarelui, fiind una de rosu inchis. Pigmentul rosu se datoreaza faptului ca acesta este constituit din compusi organici cum ar fi carbonul. Aceasta descoperire, de-a dreptul monumentala nu face decat sa intareasca ideea ca viata pe Pamant a aparut in urma ciocnirii cu un asteroid care transporta materie organica din alt sistem solar.

Oumuamua, este primul asteroid descoperit pana acum care a fost format in orbita unei alte stele decat Soarele. Suprafata sa este de 400 de metri si se invarte in jurul propriei sale axe odata la 7 ore. Acest asteroid ne permite sa invatam mai multe despre compozitia altor planete din alte sisteme solare si sa intelegem mai bine modul in care moleculele organice au luat nastere si raspandirea lor in univers.

Astronomii care au descoperit asteroidul afirma ca este posibil ca in vecinatatea planetei Neptun sa mai existe inca 10000 de astfel de formatiuni. Avand in vedere aceasta descoperire, prioritatile cercetatorilor s-au schimbat, acestia indreptandu-si privirile si telescoapele catre centura de asteroizi de langa Neptun in speranta ca vor deslusi intrebarile care ne bantuie de peste cinci decenii legate de originea vietii si de raspandirea acesteia in Univers.

Top